Klaas Coulembier is stafmedewerker communicatie bij MATRIX, het Centrum voor Nieuwe Muziek. Klaas is trouwens ook zelf componist.
Hij schreef ons een bericht over het Matrix-initiatief "de toonbank", dat we graag met jullie delen. (voor componisten een leuke woordspeling trouwens, die "toon"bank)
ComAV onderzoekt momenteel hoe ook haar eigen kalender met "de toonbank" gelinkt zou kunnen worden. Evenementen kunnen daardoor een stuk zichtbaarder worden.
Misschien heb je het al gemerkt: sinds 9 september 2024 biedt www.detoonbank.be een overzicht van concerten met nieuwe muziek in Vlaanderen en Brussel. De toonbank is een project van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] en werd ontwikkeld samen met Kunstenpunt. De website bevat een concertkalender en verdiepende artikels, waarvan er wekelijks twee worden uitgelicht op de homepage. De toonbank leunt op de steun en inbreng van tal van partnerorganisaties (de lijst is terug te vinden op de website onder het knopje ‘over’).
Natuurlijk willen we graag zo veel mogelijk concerten in het vizier krijgen. Vandaar deze brief. Concerten toevoegen aan de kalender van de toonbank is tamelijk eenvoudig en kan in principe door iedereen. Er zijn drie mogelijke werkwijzen.
De kalender van de toonbank werkt met gegevens die ingevoerd zijn in de databank van www.uitinvlaanderen.be. Bijna alle concertorganisatoren voeren hun evenementen in in die databank. Iedereen kan een account aanmaken en evenementen toevoegen.
Eens een concert in de databank zit, kan je ofwel
Minstens één keer per week kijken wij na welke concerten gelabeld werden. Als die passen binnen het profiel van de toonbank, voegen we die toe aan de kalender.
Verder is het belangrijk dat een zo breed en divers mogelijk publiek de weg naar de toonbank vindt. We posten daarom elke week een bericht op onze sociale media met de uitgelichte artikels. Delen is lief. Ook een vermelding van de toonbank in je eigen nieuwsbrief is een grote hulp – vraag gerust naar tekst- en beeldmateriaal!
P.S.: We vullen het begrip ‘nieuwe muziek’ graag breed in, dus aarzel niet om ook bijvoorbeeld gemengde programma’s, concerten met ‘ouder’ repertoire sind 1950 of projecten die zich in de grensgebieden van de nieuwe muziek afspelen toe te voegen!