CEMPER staat voor Centrum voor Muziek- en Podiumerfgoed. Deze vzw adviseert, ondersteunt en begeleidt iedereen die met muziek- of podiumerfgoed in aanraking komt: van amateur tot professional, van hobbyist tot academicus, van erfgenaam tot verzamelaar. Op hun website vind je tips, handleidingen, inspiratie en meer.
Op het online ISCM-sectormoment van 10 december 2020 vanuit de Bijloke, hadden we een gesprek met Heidi Moyson. Zij is stafmedewerker bij Cemper en wij hadden vragen over wetenschappelijke literatuur in verband met de conservatie en restauratie van audiovisuele dragers.
Een paar weken nadien mochten we van haar enkele links ontvangen. Deze leveren niet een direct bruikbare handleiding, maar ze leiden wel naar nuttige literatuur voor wie met vragen zit over het archiveren van geluids- en andere informatie op elektronisch leesbare dragers (magneetbanden, harde schijven, cd-roms, memory-sticks, enz.)
In afwachting dat er hieruit een soort nuttige handleiding ontstaat, willen we deze boeiende en praktische informatie al zeker meegeven. We hebben daarom voor de lezer in deze bijdrage een selectie leesvoer makkelijk vindbaar gemaakt via de links in de volgende tekst.
Tenslotte vraagt Cemper zich af, of er vanuit de componisten interesse zou zijn in een soort van vormingsreeks rond audiovisuele archieven? Daarbij zou via enkele contactmomenten expertise en ervaringen kunnen uitgewisseld worden?
CEMPER zou dit dan kunnen organiseren en op zoek gaan naar de juiste mensen. Verschillende thema’s zouden aan bod kunnen komen zoals:
Als je dit interessant lijkt, stuur ons dan zeker een reactie via het contactformulier op deze site.
We wensen je een boeiende lectuur toe en vooral ook inspiratie bij het archiveren van uw persoonlijke bijdrage aan ons algemene patrimonium
IASA is de International Association of Sound and Audiovisual Archives. Ze omschrijven zichzelf als volgt:
"The International Association of Sound and Audiovisual Archives (IASA) is a professional association concerned with the care, access and long-term preservation of the world’s sound and moving image heritage."
IASA is hier op het Web te vinden . Onder ‘publications’ kun je daar heel wat literatuur vinden. Voor CEMPER is dit een van de belangrijkste informatiebronnen.
Dietrich Schüller is als consultant verbonden aan het Phonogrammarchiv, Austrian Academy of Sciences
Hij maakt al deel uit van IASA vanaf 1972 en is een grote naam in dit gebied. Wie zijn naam googelt kan behoorlijk wat publicaties van hem vinden. We hebben helemaal onderaan deze tekst enkele van zijn publicaties voor de lezer klaargezet.
Dan is er ook FARO, het steunpunt voor de erfgoedsector in Vlaanderen. Zij produceerden de publicatie "Verzeker(de) bewaring" waarin de aflevering "audiovisueel materiaal" vervat zit. Deze aflevering kun je hier downloaden.
Tenslotte is er ook een publicatie "Handboek digitaliseren van analoge audiovisuele objecten (beeld en geluid)".
Dit handboek behandelt het digitaliseren van analoog geluid en bewegend beeld. Zowel de voorbereiding, het feitelijk digitaliseren als het archiveren van de digitale audio en video worden in dit boek behandeld. Deze handleiding werd samengesteld door eDAVID en PACKED vzw en gepubliceerd als deliverable 1.6 van het Archipelproject.
Dit document bevindt thans op de website van CEST (afkorting van Cultureel ErfgoedStandaarden Toolbox). CEST is een kennisplatform, beheerd door meemoo, Vlaams instituut voor het archief, waarop professionals uit de erfgoedsector hun expertise delen over duurzame creatie, beschrijving, bewaring en toegang tot digitaal erfgoed. Hier bevindt zich de webpagina waar dit handboek vermeld wordt en hier is de directe link om het document te downloaden.
Bij meemoo, een vzw die zich met steun van de Vlaamse Overheid inzet voor de digitale archiefwerking van organisaties in cultuur, media en overheid, zit ook heel wat expertise hieromtrent. Bezoek zeker eens de website.
Overigens heeft ook de VRT heel wat deskundigheid op dit vlak in huis.
De bestanden die in de bovenstaande tekst vernoemd werden hebben we hieronder als backup geplaatst. Op het World Wide Web durven websites nogal eens verdwijnen of ingrijpend veranderen.
Gerelateerde bestanden